Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Συναγερμός στα Βαλκάνια : Η Σερβία κατέρριψε drone του Κοσόβου – Μαζικές εισβολές εχθρικών UAV στον σερβικό ΕΑΧ


Στα πρόθυρα σύρραξης βρίσκονται ξανά Σερβία και Κόσοβο με τις σερβικές Ένοπλες Δυνάμεις να υλοποιούν την διαταγή του προέδρου της Σερβίας, Α.Βούτσιτς, και να καταρρίπτουν εχθρικό drone που μπήκε στον σερβικό ΕΑΧ από το Κόσοβο και βιντεοσκοπούσε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Ράσκα, 250 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το Βελιγράδι.

 

Είναι η πρώτη κατάρριψη drone που έγινε με σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου του σερβικού Στρατού. Τα συντρίμμια του drone στάλθηκαν για ανάλυση προκειμένου να διαπιστωθεί αν ανήκει στο Κόσοβο ή σε ΝΑΤΟϊκή χώρα.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη εισβολή εχθρικού drone στον εναέριο χώρο της Σερβίας. Αυτό συμβαίνει μαζικά τις τελευταίες τρεις ημέρες. Φαίνεται ότι κάποιοι στο ΝΑΤΟ ανησυχούν πολύ για τις κινήσεις του σερβικού Στρατού.

 

Η πρωθυπουργός της Σερβίας, Ana Brnabić, επιβεβαίωσε χθες το βράδυ ότι εχθρικά drones πέταξαν πάνω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις :

 

“Σωστά, τα drones κατέγραψαν μια θέση στη Ζώνη Ασφαλείας εδάφους και δύο στρατώνες. Ενημερώθηκα σχετικά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος έδωσε εντολή να ενισχυθεί η αεροπορική περιπολία, που είναι πλέον μόνιμη. Αν συμβεί ξανά, θα καταρρίψουμε όλα τα αεροσκάφη” τόνισε.

 

Να θυμίσουμε ότι χθες ο Πρόεδρος της Σερβίας και Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων, Aleksandar Vučić, εξέδωσε διαταγή άμεσης κατάρριψης όλων των εχθρικών drones που πετούν στον Εναέριο Χώρο της κεντρικής Σερβίας.

 

Μπαράζ εισβολών εχθρικών drones τις τελευταίες ημέρες

Η Σερβία τόνισε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εισέρχονται στον εναέριο χώρο της από το Κοσσυφοπέδιο εν μέσω αύξησης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

 

Αρκετά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Σερβίας από το Κοσσυφοπέδιο τις τελευταίες τρεις ημέρες, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας.

 

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου αρνήθηκε την κατηγορία, λέγοντας ότι τέτοια μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν προέρχονταν από την επικράτειά της.

 

“Δεν μπορώ να σας πω σε ποιον ανήκουν αυτά τα drones, αλλά μπορώ να πω ότι προέρχονται όλα από το έδαφος του Κοσσυφοπεδίου”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς στο RTS TV.

 

Το απόγευμα της Τετάρτης ένα drone καταρρίφθηκε στην πόλη Ράσκα, 250 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το Βελιγράδι, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας.

 

Ένα “εμπορικό drone” ερχόταν από την κατεύθυνση του βουνού Kopaonik, που βρίσκεται στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, και καταρρίφθηκε κοντά σε στρατώνες στη Ράσκα, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Σερβίας.

 

Ο υπουργός Άμυνας του Κοσσυφοπεδίου Armend Mehaj διέψευσε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούσαν στη Σερβία από το Κοσσυφοπέδιο.




ΠΗΓΗ : warnews247.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου