Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

Πυριτιδαποθήκη τα Βαλκάνια : Σερβικά άρματα μάχης στα σύνορα με Κόσοβο - Δραματικό διάγγελμα Α.Βούτσιτς


Ιδιαιτέρα κρίσιμη είναι η κατάσταση στα σύνορα Σερβίας-Κοσόβου καθώς για πρώτη φορά ο σερβικός Στρατός μετακινεί άρματα μάχης και τεθωρακισμένα με κάθε τρόπο, κάτι που δεν είχε συμβεί στις κρίσεις μέχρι τώρα.

 

Προηγήθηκε το έκτακτο διάγγελμα του Α.Βούτσιτς με το οποίο ο Σέρβος πρόεδρος έθεσε ΝΑΤΟ και Αλβανούς προ ιστορικών ευθυνών.

 

“Είτε μαζεύετε τους Αλβανούς είτε θα υπάρξει στρατιωτική επιχείρηση του σερβικού Στρατού” τόνισε ο Σέρβος πρόεδρος.

 

Το συναισθηματικά φορτισμένο τηλεοπτικό διάγγελμα του Βούτσιτς προς τον σερβικό λαό έρχεται μετά την κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ των ηγετών Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου που διεξήχθησαν προ ημερών με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

 

Η Σερβία είναι έτοιμη για σύρραξη στην περιοχή. Βίντεο δείχνουν μεταφορά αρμάτων μάχης Μ-84, Τ-72, τεθωρακισμένων καθώς και δυνάμεων του πυροβολικού.

 

Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει μεγάλη κίνηση στρατιωτικών δυνάμεων στα ανατολικά της χώρας στην πόλη Zajecar.

 

Η 72η Ταξιαρχία ειδικών δυνάμεων του Σερβικού Στρατού μεταφέρθηκε από τη βάση της στο Πάντσεβο στο Νόβι Παζάρ με επικεφαλής τον Αντιστράτηγο Miroslav Talijan ( στο βίντεο 1ο BOV M16 “Miloš”).

 

Η μετακίνηση των σερβικών δυνάμεων γίνεται ακόμη και σιδηροδρομικώς κάτι που αυξάνει τον πολεμικό συναγερμό.

 

Δραματικό διάγγελμα Α.Βούτσιτς

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντας Βούτσιτς, κάλεσε την Κυριακή το ΝΑΤΟ να «κάνει τη δουλειά του» στο Κοσσυφοπέδιο, διαφορετικά υποστήριξε ότι η ίδια η Σερβία θα κινηθεί για να προστατεύσει τη μειονότητά της στην αποσχισθείσα επαρχία

 

«Δεν έχουμε πού να πάμε, είμαστε στριμωγμένοι και, σήμερα, το βασικό μας μήνυμα προς τον πληθυσμό ήταν πως, ό,τι κι αν συμβεί και όπως και να συμβεί, δε θα υπάρχουν προσφυγικές στήλες, θα προστατεύσουμε το λαό μας από την εκδίωξη και από πογκρόμ.

 

Σε περίπτωση που τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ ή της KFOR δε θέλουν να το κάνουν αυτό, ή σε περίπτωση που λάβουν μέρος σε μια απέλαση μαζί με Αλβανούς, αλλά ελπίζω ότι δε θα το κάνουν», είπε ο Βούτσιτς.

 

«Θα σώσουμε τον λαό μας από διώξεις και πογκρόμ, αν το ΝΑΤΟ δεν θέλει να το κάνει».

 

Υποστήριξε ότι οι αλβανικές συμμορίες του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να σταματήσουν να περνούν στις βόρειες περιοχές, όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος των Σέρβων.

 

Σε δημόσια ομιλία, ο Βούτσιτς είπε πως η αντιπροσωπεία του Βελιγραδίου είχε τέσσερα καθήκοντα στον τελευταίο γύρο του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας στο υψηλότερο επίπεδο.

 

«Πρώτον, να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διαφυλάξουμε την ειρήνη, την σταθερότητα, την ασφάλεια και να καταθέσουμε ιδέες και προτάσεις για το πώς να επιτευχθεί συμβιβασμός», είπε ο Βούτσιτς.

 

Όσο μικροί κι αν είμαστε, πρέπει να προσέχουμε τον εαυτό μας, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τη δύναμη των άλλων, είπε ο Βούτσιτς.

 

«Τρίτον, και πολύ σημαντικό για εμάς, έπρεπε να ανησυχούμε για το πώς θα μοιάζει αυτό σε όλα τα μέρη του κόσμου, εάν θα μας χαρακτηρίσουν ως κάποιον που διαπράττει επιθετικότητα και οδηγεί σε αστάθεια και αβεβαιότητα ή αν θα δώσουμε περισσότερα από όσα μπορούμε ενδεχομένως για να γίνει εμφανές ότι η άλλη πλευρά είναι αυτή που δεν θέλει τίποτα, αλλά οδηγεί σε αστάθεια, αναταραχή, σύγκρουση και πόλεμο», είπε ο Βούτσιτς.

 

Το τέταρτο καθήκον ήταν να διασφαλίσουμε την επιβίωση του λαού μας σε Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια, σημείωσε ο Βούτσιτς.

 

Ανέφερε πως οι Σέρβοι στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου-Μετοχίων ένιωσαν εκφοβισμένοι στον απόηχο των απειλών από αξιωματούχους της Πρίστινα ότι θα υποστούν τη μοίρα των Σέρβων της Κράινα, που εκδιώχθηκαν από την Κροατία τη δεκαετία του 1990.

 

Η απόφαση της Πρίστινα για το μοναστήρι Decani καταδεικνύει την έκταση των διώξεων των Σέρβων, όχι μόνο από το Strpce, τη Gracanica και το Kosovsko Pomoravlje, επειδή η Πρίστινα είναι τώρα αποφασισμένη να αφαιρέσει το «τελευταίο μεγάλο αγκάθι στα πλευρά της», τους Σέρβους από το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου-Μετοχίων, είπε ο Βούτσιτς.

 

Ανέφερε ότι οι Σέρβοι εκπρόσωποι είχαν δώσει ελεύθερα τη δυνατότητα στη σερβική κρατική ηγεσία να συνεχίσει να αναζητά μια συμβιβαστική λύση τις επόμενες δέκα ημέρες, δεσμευόμενοι να υποστηρίξουν τη λύση εάν βρεθεί.

 

Θα εγκαταλείψουν τους θεσμούς της Πρίστινα εκτός εάν σταματήσει η δίωξη των Σέρβων, είπε ο Βούτσιτς.

 

Ανέφερε επίσης πως κάθε είδους δραστηριότητες υπηρεσιών πληροφοριών έχουν ενταθεί στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου-Μετοχίων.

 

“Εγκαίρως, ενημερώσαμε τους ανθρώπους που βρίσκονται σε λίστα στόχων που φτιάχτηκε από το καθεστώς της Πρίστινα και εγκρίθηκε από ορισμένες ξένες υπηρεσίες. Εντοπίσαμε περίεργες κινήσεις από ορισμένους ανθρώπους.

 

Μια ομάδα Κιρκάσιων και Τσετσένων βρίσκονταν στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου-Μετοχίων με δύο στόχους – να παρατηρήσει την κατάσταση στο βορρά και να πραγματοποιήσει πρόσθετη στρατολόγηση Αλβανών για τη σύγκρουση στην Ουκρανία».

 

Ο Βούτσιτς είπε πως η ομάδα συνδέεται με άτομα που είναι γνωστά ως αντίπαλοι του ηγέτη της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ.

 

Ο πρόεδρος της Σερβίας είπε ότι η ομάδα είχε συναντηθεί με έναν Τούρκο υπήκοο στο Zubin Potok στις 3 Αυγούστου και επαλήθευε την ετοιμότητα των Σέρβων του βορείου Κοσσυφοπεδίου να αντιταχθούν στις αρχές της Πρίστινα.

 

Στόχος τους ήταν να παράσχουν πληροφορίες που θα οδηγούσαν σε εξουδετέρωση ένοπλων ομάδων Σέρβων, είπε ο Βούτσιτς.

 

Βούτσιτς: «Οι Αλβανοί απαιτούν επανεξέταση όλων των συμφωνιών»

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς αποκάλυψε τι ζήτησε η Πρίστινα στη συνάντηση στις Βρυξέλλες προκειμένου να επιτευχθεί μια γενική συμφωνία έξι σημείων όπως είπε.

 

«Το πρώτο σημείο είναι αμοιβαία αναγνώριση ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα του παρελθόντος,

 

 

Το δεύτερο είναι ο προσδιορισμός και επίλυση των προβλημάτων, των εκτοπισθέντων, της καταστροφής ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας, που η Σερβία έκλεψε από το ψευδοκράτος του Κοσσυφοπεδίου και τις πολεμικές αποζημιώσεις που πρέπει να πληρώσει η Σερβία,

 

Το τρίτο σημείο είναι η συνεργασία στο μέλλον,

 

Το τέταρτο είναι η ίδια σχέση με τους Αλβανούς στο Πρέσεβο και το Μπουγιάνοβατς με τον λαό του Κοσσυφοπεδίου, επίσης η επανεξέταση των σχέσεων με τους Σέρβους, δηλαδή επανεξέταση των συμφωνιών που είχαν συμφωνηθεί κατά τα τελευταία πέντε χρόνια.

 

Κυρίως σε αυτό που δεν αρέσει στην Πρίστινα, είναι η ένταξη της Κοινότητας των Σερβικών Δήμων.

 

Το έκτο είναι αυτό που ψάχνουν από τη Σερβία. Μετά μίλησαν για το 1989 με την κατάργηση της αυτονομίας των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο, μετά το 1999 και την απελευθέρωση, παρέλειψαν το 2004, οπότε πήγαν στο 2008 και έφτασαν στο 2011.

 

Η πέμπτη ημερομηνία είναι το 2012, με το οποίο ήθελαν να πουν ότι από τότε αποφασίζουν μόνοι τους και ότι μπορούν να εφαρμόσουν νόμους για ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο», τόνισε ο Βούτσιτς.

 

Τι συνέβη στις Βρυξέλλες

 

Μιλώντας για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι στις Βρυξέλλες, ο Βούτσιτς είπε ότι απέρριψαν όλες τις προτάσεις τους.

 

«Κανείς δεν ξέρει γιατί οι Αλβανοί αποφάσισαν να προβούν σε μονομερείς ενέργειες».

 

Μετά είπαν «θέλουμε να αλλάξουμε τις πινακίδες». Ο Αλμπίν Κούρτι στις Βρυξέλλες είπε ότι όλοι πρέπει να έχουν πινακίδες Κοσσυφοπεδίου.

 

Όσον αφορά τα δελτία ταυτότητας, ο Βούτσιτς είπε:

 

«Οι Αλβανοί λένε: «Θέλουμε να σας δώσουμε ένα έγγραφο σαν αυτό που μας δίνετε στην κεντρική Σερβία».

 

Εμείς λέμε κανένα πρόβλημα.

 

Όταν ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς εισέλθει στο Κοσσυφοπέδιο, δώστε του αυτά τα έγγραφα, αλλά δεν μπορείτε να εκδώσετε ένα τέτοιο έγγραφο στους ανθρώπους που ζουν στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.

 

Αλλά δεν τους ένοιαζε αν τα εφάρμοσαν σε μένα ή σε εσάς, τους νοιάζει μόνο να καταστρέψουν τις ζωές των πολιτών που ζουν στο βορρά. Και αρνήθηκαν γιατί το μόνο σημείο είναι τα βασανιστήρια του λαού μας στο Κοσσυφοπέδιο και η απέλασή τους», είπε ο Βούτσιτς.




ΠΗΓΗ : warnews247.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου