Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Δημοσίευμα "κεραυνός" από την Wall Street Journal : “Η μεγαλύτερη απειλή είναι η Τουρκία - Να υπάρξει σχέδιο απομάκρυνσης της”


Εξαιρετικά σημαντική είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη καθώς σε περίπτωση που ο Ερντογάν δεν άρει το βέτο, όπως διαφαίνεται, θα δρομολογηθούν εξελίξεις με την Τουρκία. Στους κόλπους της Συμμαχίας υπάρχει αυξημένη δυσαρέσκεια για πολλά ζητήματα.

 

“Είναι ξεκάθαρο πλέον ποια πλευρά υποστηρίζει η Τουρκία. Είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουν πρωτοφανείς διαδικασίες για την απομάκρυνση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ”. Με τα λόγια αυτά σχολιάζουν ΝΑΤΟϊκοί Αξιωματούχοι την ολοένα αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τις κινήσεις της Άγκυρας

 

Αφορμή υπήρξε εκδήλωση του Ατλαντικού Συμβουλίου όπου οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις κινήσεις της Τουρκίας, το βέτο σε Σουηδία-Φινλανδία και την κατάσταση στην Μαύρη Θάλασσα.

 

Ακολούθησε δημοσίευμα “κεραυνός” από την Wall Street Journal εναντίον της Τουρκίας.

 

WSJ : “Η μεγαλύτερη απειλή είναι η Τουρκία”

H εφημερίδα Wall Street Journal σε άρθρο του Adam O’Neal με τίτλο Lessons From a Decade of Talking to Putin δημοσιεύει συνέντευξη του Προέδρου της Φιλανδίας Sauli Niinistö, ο οποίος αναφέρεται διεξοδικά στις συνομιλίες του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν  αλλά και για το θέμα της Τουρκίας που θέτει βέτο στην ένταξη της Φιλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

 

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι σήμερα μεγαλύτερη απειλή για την είσοδο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι η Ρωσία, αλλά η Τουρκία που στην αρχή ήταν θετική, αλλά στην συνέχεια άλλαξε. Όπως αναφέρει ο Niinistö:

 

«Το μήνυμα από την Τουρκία άλλαξε. Στην αρχή ήταν θετικοί. O Erdogan μού είπε ότι θα προβεί σε ευμενή αξιολόγηση. Λίγες μέρες αργότερα ο Erdogan είπε όχι». Θα μπορούσε η Φινλανδία να κάνει περισσότερα για να διασκεδάσει τις αιτιάσεις της Τουρκίας;

 

« Στην αρχή ήταν οι περιορισμοί πώλησης όπλων. Μετά ήταν πιο πολύ το θέμα του ΡΚΚ. Είδαμε ότι δεν υπάρχει σημαντική διαφορά με εμάς, στο πως χειρίζονται οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες το θέμα του ΡΚΚ. Η τουρκική άποψη αλλάζει συνεχώς. Δεν μπορώ ούτε καν να προσπαθήσω να μαντέψω το πώς θα συμπεριφερθεί η Τουρκία», τόνισε ο Πρόεδρος Niinistö.

 

Στο σημείο αυτό, ο αρθρογράφος παραθέτει και δήλωση του Επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Φινλανδικού Κοινοβουλίου Jussi Halla-aho:

 

«Η Τουρκία έχει περισσότερο θέμα με την Σουηδία, η οποία έχει μια ισχυρή παράδοση να δρα ως ηθική υπερδύναμη και να υπαγορεύει στους άλλους τι να κάνουν. Πολύ εύκολα μπορώ να κατανοήσω γιατί αυτό είναι τόσο ενοχλητικό και εξοργίζει ηγέτες όπως ο Erdogan».

 

Στην συνέχεια, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι ρώτησε τον Φινλανδό Πρόεδρο τι θα κάνει η χώρα του για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αν τελικά η Σουηδία δεν προχωρήσει.

 

«Ο Erdogan γνωρίζει πολύ καλά ότι πηγαίνουμε χέρι με χέρι με την Σουηδία», απάντησε ο Niinistö σύμφωνα με την WSJ.

 

“Η Τουρκία ακολουθεί διαφορετικές πολιτικές από το ΝΑΤΟ”

“Η Τουρκία δεν έχει κανένα πρόβλημα να καθυστερήσει την έγκριση των αιτήσεων της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ ενώ συνεχίζει τις δικές της συνομιλίες με τη Ρωσία για το άνοιγμα ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα για να επιτραπεί η αποστολή σιτηρών στο εξωτερικό” αναφέρει αμερικανικό ΜΜΕ

 

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ατλαντικού Συμβουλίου, ο Πάβελ Ποπέσκου, πρόεδρος μιας βασικής επιτροπής ασφαλείας στο ρουμανικό κοινοβούλιο, είπε:

 

«Βλέπω μια παγίδα να μπω σε ενιαίες διαπραγματεύσεις» με το Κρεμλίνο. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν ήθελε η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και τον εκφοβισμό μικρότερων γειτόνων όπως η Μολδαβία και η Γεωργία.

 

«Η διπλωματία πέθανε στο Κρεμλίνο», είπε. «Δεν το καταλαβαίναμε για χρόνια».

 

Όμως στις συνομιλίες στην Άγκυρα, η Τουρκία ζήτησε χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Οι τελευταίες κυρώσεις επιβλήθηκαν στον απόηχο της εισβολής της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η Μόσχα δεσμεύτηκε στις διαπραγματεύσεις να μην επιτεθεί στα πλοία που μεταφέρουν σιτηρά, αλλά επέμεινε να επιθεωρήσει τα πλοία που εισέρχονταν για να διασφαλίσει ότι δυτικά όπλα δεν αποστέλλονταν κρυφά στην Ουκρανία.

 

“Η Τουρκία δεν συμβουλεύτηκε το ΝΑΤΟ”

Στην αρχή της σύγκρουσης, η Τουρκία, όπως είναι δικαίωμά της βάσει της συμφωνίας του Μοντρέ στα μέσα του 1930, έκλεισε τα Δαρδανέλια και τον Βόσπορο, τα σημεία διέλευσης μεταξύ της Μαύρης και της Μεσογείου, για τα πολεμικά πλοία.

 

Ο Τζιμ Τάουνσεντ, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο για τη Νέα Αμερικανική Ασφάλεια, είπε: «Η Τουρκία θεωρεί τον εαυτό της φύλακα της Μαύρης Θάλασσας».

 

«Η Τουρκία το έχει κάνει στο παρελθόν» προχωρώντας μόνη της χωρίς να συμβουλευτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ή το ΝΑΤΟ. Ένα πρόσφατο παράδειγμα ήταν η απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400. Σε απάντηση, η Τουρκία αποκλείστηκε από το πρόγραμμα F-35 Lightning II Joint Strike Fighter.

 

Σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι προεδρικός υποψήφιος , ο πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου πρόσθεσε, «πρέπει τελικά να κλείσει μια συμφωνία» με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.

 

«Αγαπητή Τουρκία, γνωρίζουμε τα προβλήματά σου», είπε ο Ποπέσκου, αναφερόμενος στις καταγγελίες της Τουρκίας ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες παρέχουν ασφαλές καταφύγιο στους Κούρδους .

 

Οι αιτήσεις ένταξης θα είναι στην κορυφή της ατζέντας του ΝΑΤΟ κατά τη συνάντησή στη Μαδρίτη αργότερα. Ο Ποπέσκου πρόσθεσε ότι «πρέπει να το θέσουμε ως προτεραιότητα» ώστε να μπουν και οι δύο στη συμμαχία για να περιορίσουμε την «ικανότητα της Ρωσίας σε αυτόν τον αιματηρό πόλεμο».

 

Διαφοροποίηση Τουρκίας σε θέματα ενέργειας

«Οι λαοί θα απωθήσουν» τον αντίκτυπο που έχουν πάνω τους οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τον πόλεμο στη Ρωσία. Οι Τάουνσεντ και Ποπέσκου είπαν ότι αυτό ισχύει ολοένα και περισσότερο όσον αφορά την ενέργεια, επικαλούμενοι τη Γερμανία και την Ουγγαρία, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές εισαγωγές.

 

Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Ποπέσκου είπε, «χρειαζόμαστε έναν προπονητή», αναφερόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες, για να πει «αυτή είναι η στρατηγική ιδέα» εσείς κάνετε αυτό και άλλοι κάνουν εκείνο. Πρόσθεσε ότι τα έθνη, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας όπως η Ρουμανία, ρωτούν «τι κάνουμε;».

 

Ακόμη και πριν από τον Φεβρουάριο, το Βουκουρέστι αύξησε τις αμυντικές του δαπάνες ως απάντηση στις προηγούμενες επιθέσεις του Κρεμλίνου σε γειτονικά κράτη. Για χρόνια, μειώνει επίσης την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

 

Ο Σεντάκ σημείωσε ότι οι στρατηγικές που λειτούργησαν στη Βαλτική για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ρωσικής απειλής στο βορρά δεν ισχύουν απαραίτητα για τα έθνη γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα. «Επιτέλους μιλάμε για μια περιοχή για την οποία θα έπρεπε να μιλάμε εδώ και 10 χρόνια». Το ερώτημα είναι «τι θέλουμε να δούμε» και συμπεριέλαβε τη Μολδαβία και τη Γεωργία στην απάντηση.

 

“Η Τουρκία να επιτρέψει τη διέλευση ΝΑΤΟϊκού Στόλου”

Μέσα στο Υπουργείο Άμυνας, ο Townsend είπε ότι «αυτό που χρειάζεται σήμερα» για την ενίσχυση των συμμάχων και των εταίρων γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα περιλαμβάνει στρατιωτικές πωλήσεις βελτιωμένων συστημάτων επιτήρησης, πληροφοριών και αναγνώρισης. καλύτερη θαλάσσια ευαισθητοποίηση και δυνατότητες αποναρκοθέτησης· και, εάν η Τουρκία επέτρεπε τη διέλευση και ναυτική παρουσία του ΝΑΤΟ.

 

«Θα χρειαστούν χρήματα» για να γίνουν αυτά στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ και θα υπάρξει ανταγωνισμός με τις προγραμματισμένες αμυντικές δαπάνες για τον Ινδο-Ειρηνικό.

 

Ο Σεντάκ είπε ότι το Κογκρέσο «έχει τη δυνατότητα να δώσει τον τόνο» μέσω του Νόμου περί Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας, ο οποίος τώρα περνά από τη Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής.

 




ΠΗΓΗ : warnews247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου