Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Εκβιάζει πλέον ανοιχτά λόγω BRICS ο Ερντογάν : “Αντέχει το ΝΑΤΟ να χάσει την Τουρκία;”


Eκβιάζει πλέον ανοιχτά ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ.Τ.Ερντογάν, το ΝΑΤΟ με αποχώρηση από την Ατλαντική Συμμαχία. Πριν λίγο σε συνέντευξη τύπου που έδωσε έθεσε καθαρά και δημόσια το δίλημμα στις ΗΠΑ και στις υπόλοιπες συμμαχικές χώρες υπονοώντας πως ο ίδιος είναι έτοιμος να φύγει!

 

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει ετοιμάσει την εναλλακτική λύση και θα συνεχίσει στην ίδια πορεία μέχρι οι ΗΠΑ και οι υπόλοιπες χώρες να βρουν λύση και τρόπο αποπομπής της Άγκυρας από την Συμμαχία. Το είπε και ο ίδιος τονίζοντας πως “θα συνεχίσει στην ίδια πορεία”.

 

“Αντέχει το ΝΑΤΟ να χάσει την Τουρκία;”

Ο Ερντογάν έφτασε στο σημείο να εκβιάσει το ΝΑΤΟ, λέγοντας:

 

«Η πιο σημαντική δύναμη είναι η Τουρκία. Μπορεί το ΝΑΤΟ να αντέξει να χάσει μια δύναμη όπως η Τουρκία; Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει με συνέπεια τη δύναμή της για το ΝΑΤΟ. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτή την ασυμβίβαστη πορεία»  ανέφερε στη συνέχεια ο Ερντογάν και πρόσθεσε:

 

«Τι έκανε το ΝΑΤΟ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας όταν χιλιάδες φορτηγά με όπλα δόθηκαν στους τρομοκράτες; Τα φορτηγά ήρθαν από τις ΗΠΑ και χρησιμοποιούνται εναντίον της Τουρκίας.

 

Θα το πούμε ξανά στη συνάντησή μας. Το είπα στον Μπάιντεν σήμερα το πρωί και θα το πω ξανά. Πώς είμαστε συνεργάτες;»

 

Πώς είναι δυνατόν να είμαστε δύο χώρες που βρίσκονται δίπλα-δίπλα και μέσα στο ΝΑΤΟ και να τους δίνονται όπλα σε τρομοκράτες;

 

Είπατε πως δίνονται στην Ελλάδα με στόχο τη Ρωσία. Δηλαδή εναντίον ποιου χρησιμοποιούνται αυτά τα όπλα; Τώρα τους ξέρουμε πολύ καλά. Εμείς θα τους φέρουμε στο προσκήνιο. Σε ποιο μέρος κατέφυγε στην Ελλάδα η FETÖ, που επιχείρησε το πραξικόπημα;».

 

Εάν η Σουηδία και η Φινλανδία πρόκειται να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια. Δεν θέλω «κενά λόγια» από τη Σουηδία και τη Φινλανδία αλλά «αποτελέσματα»” κατέληξε ο Ερντογάν.

 

“Κλειστή η πόρτα για την Ελλάδα”

Παράλληλα, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε πριν αναχωρήσει για τη Μαδρίτη επανέλαβε το «Μητσοτάκης… γιοκ» σημειώνοντας ότι «δε θα δω τον Μητσοτάκη. Δεν είναι δυνατόν! Εκείνη η πόρτα έχει κλείσει…

 

Όταν συναντήθηκα με τον Έλληνα πρωθυπουργό είπαμε ότι δεν πρέπει να φέρουμε τρίτους ανάμεσά μας, αλλά αυτό δεν έγινε, είδαμε τι είπε στην ομιλία του στο αμερικανικό κοινοβούλιο. Πού βρισκόταν το σημαντικότερο καταφύγιο της FETO, που επιχείρησε την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου εναντίον μας; Ήταν στην Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν να έχω διμερή συνάντηση με τον Μητσοτάκη.

 

Τι έπρεπε να γίνει με την Ελλάδα; Είχαμε μια στρατηγική συνάντηση υψηλού επιπέδου, αλλά την αφαίρεσα, τελείωσε. Τώρα, ο αρχηγός που το τελείωσε αυτό (σ.σ. εννοεί τον εαυτό του) θα σηκωθεί και θα πει ναι στο αίτημα του Μητσοτάκη για συνάντηση εκεί;  δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα κατασκευάστηκαν εννέα αμερικανικές βάσεις.

 

«Εναντίον ποιου; Η απάντηση που μας δίνουν είναι “εναντίον της Ρωσίας”. Μα τι θα πει εναντίον της Ρωσίας; Tι κάνατε και τα χτίσατε εναντίον της Ρωσίας; Η μόνη ενασχόληση σας είναι οι S-400. Συνέχεια λόγια για S-400.. Κι αυτά θα πούμε στον κ. Μπάιντεν που θα συναντηθούμε», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος προαναγγέλλοντας ουσιαστικά μια συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο.

 

“Θα είναι καταστροφή για το ΝΑΤΟ”

Στο ίδιο μήκος κύματος, αυτό των εκβιασμών, κινούνται και οι Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές. Ο πολιτικός αναλυτής Hakki Ocal σε άρθρο του για την εφημερίδα Daily Sabah προειδοποίησε το ΝΑΤΟ για τις συνέπειες της απόρριψης των όρων της Τουρκίας.

 

Το ΝΑΤΟ μπορεί να βρεθεί «μεταξύ σφύρας και άκμονος» εάν αρνηθεί τις απαιτήσεις της Τουρκίας για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο στρατιωτικό μπλοκ.

 

Τόνισε ότι η “Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν πρέπει να επιτρέψει στα κράτη μέλη να αποσταθεροποιεί ο ένας τον άλλον, εάν θέλουν να επιτύχουν την αλληλεγγύη”.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, “η Γερμανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ παρέχουν οικονομική βοήθεια στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, το οποίο αναγνωρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία. Και, αυτό, με τη σειρά του, υπονομεύει την εσωτερική ασφάλεια της Τουρκίας”.

 

«Το ΝΑΤΟ πρέπει να δείξει αυτή την εβδομάδα στη Μαδρίτη ότι εκτιμά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, ειδικά για την υποστήριξη της Σουηδίας στην τρομοκρατία του PKK. Η αποτυχία συμμόρφωσης με αυτήν την απαίτηση θα είναι καταστροφική για το ΝΑΤΟ – η Συμμαχία θα έβαζε τον εαυτό της μεταξύ ενός βράχου και ενός σκληρού τόπου», είπε ο Ocal.

 

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι περίπου το 70% των Φινλανδών αντιτάχθηκε σε νομοθετικές αλλαγές κατόπιν εντολής της Τουρκίας για χάρη της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

 

Χτες, ο  υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ζήτησε ακόμη και αλλαγές στο Σύνταγμα της Φινλανδίας και Σουηδίας.

 

«Τούς λέμε κόψτε τις σχέσεις με την τρομοκρατία. Και μας προκαλούν… Σαν να μας κουνάνε το δάχτυλο ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες πήγαν και άπλωσαν την αφίσα του τρομοκράτη.. Μα τι λογική είναι αυτή; Σαν να μας λένε ´κάνουμε ο τι θέλουμε’. Τότε κι εμείς θα κάνουμε αυτό που ξέρουμε» διεμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

 

«Δεν είναι δυνατόν να εγκρίνουμε και να πούμε ‘ναι’ στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αν δεν σταματήσουν να υποστηρίζουν και να έχουν σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις. Θέλουμε ξεκάθαρα βήματα, νόμους, κι αν χρειαστεί Σύνταγμα… Θέλουμε πράξεις. Επίσης, στις συνομιλίες έχουμε και πει και τη θέση μας για άρση του άτυπου εμπάργκο (όπλα)» ανέφερε προκλητικά ο Χουλουσί Ακάρ.






ΠΗΓΗ : warnews247.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου