Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Η κυβέρνηση παραδίδει αρχαιολογικούς χώρους και αγροτική γη στη βιομηχανία των ανεμογεννητριών


Η ρύθμιση προβλέπει ότι με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δύνανται να παραχωρούνται ακίνητα «ανεξαρτήτως έκτασης» για εγκατάσταση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης, χωρίς δημοπρασία, μετά από αίτηση του εκάστοτε ενδιαφερόμενου

 

Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της Αδειοδοτικής Διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Β’ Φάση, Aδειοδότηση Παραγωγής και Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας, Πλαίσιο Ανάπτυξης Πιλοτικών Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών και Ειδικότερες διατάξεις για την Ενέργεια και την Προστασία του Περιβάλλοντος», το ΥΠΕΝ παραδίδει αγροτική γη και -για πρώτη φορά ρητά- αρχαιολογικούς χώρους για εγκατάσταση έργων ΑΠΕ.

 

Το νομοσχέδιο, που υπεραπλουστεύει την ήδη απλοποιημένη από την κυβέρνηση διαδικασία αδειοδότησης για τις ΑΠΕ, και οι τροπολογίες που το συνοδεύουν εισάγονται για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη (29/06).

 

Η ρύθμιση προβλέπει ότι με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δύνανται να παραχωρούνται ακίνητα «ανεξαρτήτως έκτασης» για εγκατάσταση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης, χωρίς δημοπρασία, μετά από αίτηση του εκάστοτε ενδιαφερόμενου.

 

Επίσης, η χρήση παραχωρείται στον αιτούντα για όσο χρόνο εξυπηρετείται ο σκοπός της παραχώρησης, με ανώτατο όριο τα 40 έτη.

 

Και παρακάτω επισημαίνεται ότι «Το παρόν εφαρμόζεται και επί ακινήτων της παρ. 1, τα οποία αποτελούν αρχαιολογικούς χώρους, αρχαιολογικές ζώνες προστασίας, ιστορικούς τόπους, τόπους πλησίον μνημείων και εν γένει σε ακίνητα περιοχών που εμπίπτουν στον ν. 4858/2021», δηλαδή τον αρχαιολογικό νόμο.

 

Η τροπολογία υπογράφεται από 7 υπουργούς και 3 αναπληρωτές υπουργούς, μεταξύ των οποίων η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.

 

Με την τροπολογία η κυβέρνηση δίνει γη και ύδωρ στους επενδυτές των ΑΠΕ ξεπερνώντας κάθε λογική και κάθε όριο αφού η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες που παραθέτει το Πανελλαδικό Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια :

 

Η χώρα μας είχε πέρυσι ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής 28,7%, όπως αναφέρει σε νέα του έκθεση το κέντρο μελετών Ember, γεγονός που την κατατάσσει όγδοη διεθνώς και πρώτη στη ΝΑ Ευρώπη.


Ως χώρα έχουμε πετύχει μία από τις καλύτερες επιδόσεις πανευρωπαϊκά ως προς τον ρυθμό απορρόφησης νέων ΑΠΕ, εν μέσω ενός πρωτοφανούς επενδυτικού ενδιαφέροντος. Σήμερα, η ισχύς των ΑΠΕ σε λειτουργία ανέρχεται σε 9 GW, ο κατειλημμένος χώρος για νέα έργα σε 10 GW, ενώ από την αρχή του 2021 έχουν υποβληθεί αιτήματα για ακόμη 19 GW! Συνεπώς, η επενδυτική στροφή προς τις ΑΠΕ έχει ήδη συμβεί, έλεγε τον Απρίλιο ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ.

 

Στο διασυνδεδεμένο δίκτυο γίνονται, ήδη, περικοπές ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ, μέτρο που μπορεί να εφαρμόσει ο Διαχειριστής, ώστε να διασφαλίσει την ισορροπία του ισοζυγίου ανάμεσα στην παραγωγή και τη ζήτηση.

 

Για φέτος αναμένονται εγκαταστάσεις ΑΠΕ 2 GW, όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ενώ μέχρι το 2030 θα γίνουν επενδύσεις άνω των 10 δισ. ευρώ για πάνω από τα 15 GW νέων ΑΠΕ.

 

«Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θεωρεί ότι εκπληρώνει το σκοπό του, αλλάζοντας τη χρήση γης ακινήτων δικής του δικαιοδοσίας, που έχουν σκοπό να υποστηρίξουν την αγροτική ανάπτυξη; Έχει ακούσει κάτι από τη διεθνή συζήτηση και ανησυχία για επερχόμενη επισιτιστική χρήση;», ρωτά το Πανελλαδικό Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια.

 

«Το όραμα του υπουργείο Πολιτισμού για την πολιτιστική μας κληρονομιά είναι αυτό που έχει υλοποιηθεί με δική του ευθύνη, στο Αρχαίο Θέατρο της Μακύνειας-και όχι μόνο- και επιθυμεί να το γενικεύσει;», αναρωτιέται.

 

Και ζητά απ’ όλα τα κόμματα της Βουλής, απ’ όλες τις συλλογικότητες και τους φορείς, απ’ όλους τους πολίτες «να βάλουν -επιτέλους- ένα όριο στα εξωφρενικά σχέδια που υλοποιούνται, εις βάρος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος και που έχουν ως νέο στόχο το τελευταίο προπύργιο, αυτό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς!».

 

«Απαιτούμε απόλυτη προστασία των αρχαιολογικών – ιστορικών χώρων, των τόπων ιδιαίτερης φυσικής αξίας και των μνημείων της φύσης», αναφέρει.

 




ΠΗΓΕΣ : efsyn.gr – igata.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου