Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

Παίζει με τη φωτιά και η Κύπρος : Απαγόρευσε τον ελλιμενισμό ρωσικών πολεμικών πλοίων που πλέουν στην Α.Μεσόγειο


Η Κύπρος απαγόρευσε τον ελλιμενισμό ρωσικών πολεμικών πλοίων που πλέουν στην Α.Μεσόγειο-Σοβαρό πρόβλημα στην Μόσχα

 

Ρωσικά πολεμικά πλοία δεν έγιναν δεκτά στην Κύπρο, με την κυβέρνηση Αναστασιάδη να ακυρώνει προηγούμενη συμφωνία με την Μόσχα, επικαλούμενη τον πόλεμο στην Ουκρανία.

 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Philenews, σε τουλάχιστον πέντε ρωσικά πολεμικά πλοία, συμπεριλαμβανομένων φρεγατών και πλοίων υποστήριξης, απαγορεύτηκε πρόσφατα η πρόσβαση στο λιμάνι της Λεμεσού.

 

Η εφημερίδα  επιβεβαίωσε με πηγές της, ότι η Λευκωσία αρνήθηκε την πρόσβαση επικαλούμενη τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ το γαλλικό αεροπλανοφόρο Ντε Γκώλ και αμερικανικά πολεμικά πλοία ήταν σε λιμάνια της Κύπρου.

 

Τα ρωσικά πλοία είχαν το δικαίωμα ελλιμενισμού σε κυπριακά λιμάνια, μέσω ειδικής συμφωνίας Μόσχας-Λευκωσίας που υπογράφηκε το 2015 μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, μόνο που η κυπριακή πλευρά την ακύρωσε στην πράξη λόγω της εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία.

 

Το 2020, η Ουάσιγκτον πίεσε αφόρητα την Κύπρο, να ακυρώσει την εν λόγω συμφωνία, προκαλώντας την αντίδραση των Ρώσων.

 

Η Κύπρος υπέγραψε τη συμφωνία αφού η ρωσική πλευρά είχε ανακοινώσει ότι τα πολεμικά της πλοία που θα  ελλιμενίζονται στα κυπριακά λιμάνια θα εκτελούσαν αποστολές κατά της τρομοκρατίας και της πειρατείας, ενώ Κύπριοι αξιωματούχοι είχαν διαψεύσει δημοσιεύματα που έλεγαν ότι η Ρωσία αναζητούσε δήθεν βάσεις στην Κύπρο.

 

Εδώ και πολλές ημέρες έχουμε μεγάλη δραστηριότητα έχουμε στην περιοχή από Κρήτη έως Κύπρο, αφού παρακολουθούμε έναν αριθμό ενεργών κινήσεων στην περιοχή του δυτικού τμήματος του νησιού, ενώ στην κεντρική Μεσόγειο υπάρχουν ενεργές ναυτικές μονάδες του ρωσικού πολεμικού ναυτικού.

 

Περίπου 30 ρωσικά πολεμικά πλοία, υποβρύχια, καταδρομικά και αποβατικά από τα Στενά του Κέρτς μέχρι τις ακτές της Βουλγαρίας, και 20 ρωσικά πολεμικά πλοία μεταξύ Κύπρου και Συρίας, ευρίσκονται στο στόχαστρο του 6ου αμερικανικού στόλου, ενώ το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν», ευρίσκεται στην Αδριατική.

 

Από την Κύπρο και τις ακτές της Συρίας, κοντά στην βάση  Ταρτούς, είναι αναπτυγμένη μια δύναμη περίπου 20 ρωσικών πολεμικών πλοίων, τα οποία απειλούν, κατά το ΝΑΤΟ, την Α.Μεσόγειο.

 

Είναι γνωστό ότι το ΝΑΤΟ έδωσε μεγάλη προσοχή στην κίνηση των έξι ρωσικών αποβατικών πλοίων, που κατευθύνονταν προς τη Μαύρη Θάλασσα.

 

Η εμφάνιση τριών ακόμη ρωσικών πολεμικών πλοίων, έχει σημάνει συναγερμό στο ΝΑΤΟ, δεδομένης του εξοπλισμού τους, ειδικά του πυραυλοφόρου καταδρομικό Varyag.

 

Επίσης το ρωσικό πετρελαιοφόρο Vyazma, το καταδρομικό «Marshal Ustinov», το αντιτορπιλικό «Vice Admiral Kulakov» και η φρεγάτα «Admiral Kastanov» κινούνται προς την Μεσόγειο μαζί με ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο.

 

Πρόκειται για έναν νέο ''Ψυχρό Πόλεμο', ο οποίος  είναι γεγονός, καθώς ρωσικά πολεμικά πλοία και αμερικανικά, βρίσκονται αντιμέτωπα σε Αιγαίο, Α. Μεσόγειο και Μ. Θάλασσα.

 

Επίσημα διεξάγονται ναυτικές ασκήσεις από δεκάδες μονάδες επιφανείας και υποβρύχια, αλλά ανεπίσημα έχουμε ένα ιδιότυπο “μπλοκάρισμα” των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων στην Α.Μεσόγειο, παρουσία και ρωσικού καταδρομικού με πυραύλους Κρουζ, αφού και οι Ρώσοι ετοιμάζονται για δικές τους ασκήσεις στην ίδια περιοχή.  

 




ΠΗΓΗ : pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου