Κυριακή 15 Αυγούστου 2021

Μπαίνουν στην Καμπούλ οι Ταλιμπάν - Ρεπουμπλικανοί : «Ο Τ.Μπάιντεν αποφάσισε να χάσει τον πόλεμο για να τον τελειώσει»


Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν έχουν αρχίσει να εισέρχονται από όλες τις πλευρές στην πρωτεύουσα Καμπούλ ενώ την ίδια στιγμή πυρ ομαδόν δέχεται ο Τ.Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικανούς που οδηγεί την χώρα σε ένα νέο Βιετνάμ.

Από το πρωί επικρατεί χάος στην αφγανική πρωτεύουσα και έχουν σχηματιστεί τεράστιες ουρές έξω από τράπεζες. 

Από χθες, μάλιστα, επικρατεί χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. 

Τεράστιες ουρές ανθρώπων που αναζητούν ένα μέρος πιο ασφαλές συνωστίζονται έξω από το μοναδικό γραφείο έκδοσης διαβατηρίων της πρωτεύουσας, προσπαθώντας απεγνωσμένα να εξασφαλίσουν ταξιδιωτικά έγγραφα.

Την ίδια στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να απομακρύνουν διπλωμάτες από την πρεσβεία τους στην Καμπούλ. «Έχουμε μια μικρή ομάδα ανθρώπων που φεύγει τώρα καθώς μιλάμε, η πλειονότητα του προσωπικού είναι έτοιμη να φύγει... η πρεσβεία εξακολουθεί να λειτουργεί», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους υπό τον όρο της ανωνυμίας.


Ο Μιτς ΜακΚόνελ, σημαίνων Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, είπε ότι «η χώρα οδεύει προς μία τεράστια και προβλέψιμη καταστροφή». Και η διάσημη ασπρόμαυρη φωτογραφία του 1975, με το ελικόπτερο σε ταράτσα πλησίον της αμερικανικής πρεσβείας να επιβιβάζει κόσμο άρον άρον την ίδια ώρα που στην πόλη εισέρχονται οι Βιετκόνγκ, δημοσιεύεται σε post χιλιάδων πολιτών. 

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν διαπίστωσε ότι ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστεί ένας πόλεμος είναι να τον χάσουμε» είπε με στόμφο ο ΜακΚόνελ στους δημοσιογράφους. «Ετσι, για να γιορτάσουν την αποχώρησή μας, στις 11 Σεπτεμβρίου η Αλ Κάιντα και οι Ταλιμπάν θα πυρπολήσουν την αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ». 

Οι παραπάνω δεν ήταν οι μοναδικές βαριές κουβέντες που ακούστηκαν στην αμερικανική πρωτεύουσα. Ακόμα και ο σχολιαστής της Washington Post, ο Ντέιβιντ Ιγκνάτιους, παρέπεμψε σε κείνο το «ελικόπτερο εξόδου» από τη Σαϊγκόν: «Είναι η εικόνα που θέλει να αποφύγει ο Μπάιντεν» έγραψε. 








ΠΗΓΗ : pronews.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου