Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Προδοσία : Συμμαχία Βατικανού - Φαναρίου - Ουάσινγκτον για την νέα εποχή και για κοινό Πάσχα


Μια περίεργη σύμπτωση είχαμε χθες... Την στιγμή που το λίκνο του Καθολικισμού τιμά πανηγυρικά την εορτή των κορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στο Βατικανό βρέθηκαν τόσο εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όσο και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σε μια ιδιότυπη κοινή παρουσία, δεδομένης και της τεράστιας στήριξης της Ουάσινγκτον προς το Φανάρι εκδηλωμένης πολλάκις και ποικιλιτρόπως, συνυπολίζοντας και το επερχόμενο ταξίδι Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ, και παράλληλα της αγαστής σχέσης του Οικουμενικού Πατριάρχου με τον Πάπα.

Αυτή η αλυσιδωτή σχέση ερμηνεύεται από πολλούς ως η απαρχή μιας “βιτριολικής” συμμαχίας η οποία θα σημάνει αλλαγές στον παγκόσμιο θρησκευτικό χάρτη και βέβαια θα έχει επιπτώσεις και στις γεωπολιτικές ισορροπίες.

Τα περί ενότητας και αδελφοσύνης με τους Ορθοδόξους ο Πάπας Φραγκίσκος τα λέει συχνά και χθες κινήθηκε όπως γράψαμε στο ίδιο μήκος κύματος εκτιμώντας πως η πανδημία ωθεί τους Ρ/Καθολικούς και τους Ορθόδοξους προς την πλήρη ενότητα.

 
Μητροπολίτης Χαλκηδόνος : Ο εορτασμός του Πάσχα την ίδια Κυριακή σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο θα ήταν ένα ισχυρό μήνυμα
 

Σε συνέντευξή του με αφορμή την παρουσία του ως επικεφαλής της φαναριώτικης αντιπροσωπείας στους παπικούς εορτασμούς, ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ δήλωσε πως «φοβάμαι ότι σκεφτόμαστε περισσότερο για την επιβίωση του Χριστιανισμού παρά για να μοιραστούμε τα καλά νέα του αναστημένου Χριστού» και εκτίμησε ότι το πρόβλημα δεν είναι η παγκοσμιοποίηση, αλλά “η σχέση μας με τον κόσμο”.



Είπε ακόμη πως ο ευαγγελισμός σε διάφορα σημεία του κόσμου”δεν είναι θέμα στρατηγικής”. Τόνισε πως οι εκκλησίες δεν είναι απαλλαγμένες από αυτήν τη διάσταση της σύγχρονης εκκοσμίκευσης, αλλά συνέκρινε με την εποχή των πρώτων Χριστιανών. “Ναι, σε ορισμένα μέρη του κόσμου οι Χριστιανοί διώκονται για την πίστη τους. Ναι, σε ορισμένα μέρη του κόσμου η εκκοσμίκευση περιθωριοποιεί τον Χριστιανισμό. Αλλά τίποτα που βιώνουμε σήμερα δεν είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που έπρεπε να περάσουν οι πρώτες χριστιανικές κοινότητες κατά τη διάρκεια τριακόσιων ετών ενεργού δίωξης” υπογραμμίζει.

Σχολιάζοντας τις παπικές εγκυκλίους Laudato si και Fratelli tutti ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ βλέπει “μια μεγάλη ευκαιρία για διάλογο και να πλησιάσουμε πιο κοντά”.

“Βλέπω σε αυτά τα δύο κείμενα του Πάπα Φραγκίσκου μια ευκαιρία για διάλογο, αλλά πάνω απ 'όλα για οικουμενική συνεργασία. Η χριστιανική ενότητα αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και τη φροντίδα των άλλων” αναφέρει.

Για τον διαθρησκευτικό διάλογο, ιδίως μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, ο Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου ξεκαθάρισε αρχικά πως το ζήτημα του φονταμενταλισμού και του θρησκευτικού εξτρεμισμού δεν είναι πρόσφατο, πολύ περισσότερο δεν περιορίζεται σε μία θρησκεία.

“Φοβάμαι ότι η θρησκεία έχει γίνει ιδανικός ένοχος που προσφέρει κάποια νομιμότητα στο μίσος του άλλου” επισημαίνει και τονίζει πως “το λάδι της πίστης πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να καταπραΰνει και να θεραπεύει οι πληγές των άλλων, όχι για να αναζωπυρώσουν νέες φωτιές μίσους”.

Σε ερώτηση για την ρ/καθολική στροφή στη συνοδικότητα σε σχέση πάντα και με το “πρωτείο” ο Ορθόδοξος Μητροπολίτης μίλησε μεταξύ άλλων για “κατανόηση της εξουσίας ως υπηρεσίας (διακονία) αγάπης”. “Αν και η ενότητα της Ανατολής και της Δύσης ενοχλούσε κατά καιρούς, οι επίσκοποι της Ανατολής και της Δύσης συνειδητοποίησαν ότι ανήκουν στη μία Εκκλησία” αναφέρει.

Το 2025 η 1700η επέτειος της Συνόδου της Νίκαιας και η κοινή ημερομηνία του Πάσχα

Τέλος δεν παρέλειψε να σχολιάσει το ζήτημα που το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ανέδειξε πρώτο και με σειρά άρθρων για την 1700η επέτειο της Συνόδου της Νίκαιας και την κοινή ημερομηνία του Πάσχα το 2025.

“Όπως γνωρίζετε, στη Σύνοδο της Νίκαιας καθορίστηκε ο τύπος για τον υπολογισμό της ημερομηνίας του Πάσχα. Η ημερομηνία του Πάσχα υπολογίζεται σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο, αν και βασίζεται σε δύο διαφορετικά ημερολόγια: το Γρηγοριανό ημερολόγιο για την Καθολική Εκκλησία και το Ιουλιανό ημερολόγιο για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Και οι ημερομηνίες μπορεί να συμπίπτουν ή να διαφέρουν έως και πέντε εβδομάδες. Το ζήτημα του κοινού εορτασμού του Πάσχα σταδιακά επιβάλλεται ως οικουμενικό ζήτημα πρώτης γραμμής. 

Γιατί πως μπορούμε να μαρτυρήσουμε την αλήθεια του μυστηρίου που βρίσκεται στην καρδιά του Χριστιανισμού εάν παραμείνουμε διχασμένοι σε αυτό το ζήτημα; Πιστεύω ότι το Ιωβηλαίο που βρίσκεται πολύ κοντά πρέπει να μας καλέσει να σκεφτούμε τις λειτουργικές μας πρακτικές σε σχέση με την ακεραιότητα του σώματος του Χριστού. Για την Ορθόδοξη Εκκλησία, τα θέματα του ημερολογίου παραμένουν ακανθώδη και η ιστορία μας έχει δείξει ότι μπορούν να οδηγήσουν σε σχίσμα. Ακόμα και το παλαιό ορθόδοξο πλαίσιο δεν ήταν σε θέση να τα αντιμετωπίσει χωρίς να δημιουργήσει πολωτικά φαινόμενα που ήταν λιγότερο θεολογικά και πιο σωστά βασισμένα στην ταυτότητα. Ο εορτασμός του Πάσχα την ίδια Κυριακή σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο σε αυτήν την οικεία ιστορική βάση θα ήταν ένα ισχυρό μήνυμα μαρτυρίας και συμφιλίωσης”.

Μπλίνκεν στο Βατικανό
 

Κι ενώ οι Φαναριώτικες και οι παπικές δηλώσεις δείχνουν έκδηλα πως “το ένα χέρι νίβει τ΄ άλλο”, έρχεται και ο “μεγάλος παίχτης”.... Είναι γνωστό πως η Ουάσινγκτον θέλει να χρησιμοποιήσει τον θρησκευτικό παράγοντα για γεωπολιτικούς σκοπούς σε αντίβαρο με την εκκλησιαστική ισχύ της Μόσχας. Άλλωστε και πρόσφατα ο Τζο Μπάιντεν θέλησε να...καλμάρει τις καθολικές κοινότητες στην χώρα μετά τις δηλώσεις του για τις εκτρώσεις και την απειλή των Επισκόπων να του απαγορεύσουν την Κοινωνία, και για αυτό εμφανίστηκε σαν...καλός Χριστιανός στην Λειτουργία.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, λοιπόν, χθες δέχτηκε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίκεν, σε ιδιωτική συνάντηση στην παπική βιβλιοθήκη του Αποστολικού Παλατιού του Βατικανού. Το Βατικανό δεν δημοσίευσε πολλές λεπτομέρειες σχετικά με όσα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης των 40 λεπτών, εκτός από το ότι ο Πάπας υπενθύμισε την επίσκεψή του το 2015 στις Ηνωμένες Πολιτείες και πως εξέφρασε “την αγάπη και την προσοχή του στους λαούς των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής".

Ήταν η πρώτη επίσκεψη αξιωματούχου της διοίκησης του Μπάιντεν στο Βατικανό από τότε που οι επίσκοποι των ΗΠΑ ψήφισαν για τη σύνταξη εγγράφου για την Ευχαριστία.

Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ο υπουργός Blinken και ο Πάπας Φραγκίσκος συζήτησαν για την Κίνα, καθώς και "για τις ανθρωπιστικές κρίσεις στο Λίβανο, τη Συρία, την περιοχή Tigray της Αιθιοπίας και τη Βενεζουέλα". Δηλαδή γεωπολιτικά ζητήματα και όχι θρησκευτικά.

Ο Blinken ευχαρίστησε επίσης τον Πάπα για φροντίδα του για το περιβάλλον και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Πριν από την παπική συνάντηση, ο Φίλιπ Ρέικερ, από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιδιώκει να συνεργαστεί με την Αγία Έδρα για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και “να αυξήσει τη συλλογική φιλοδοξία των χωρών και να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση αυξάνοντας και εφαρμόζοντας εθνικούς στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων "

Σημείωσε ότι η Αγία Έδρα διατηρεί ένα εκτεταμένο επίσημο διπλωματικό δίκτυο και διπλωματικές σχέσεις με 183 χώρες. «Λοιπόν, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα από τα μεγαλύτερα διπλωματικά δίκτυα, και έχουν μια παρουσία βάσης σε σχεδόν κάθε χώρα στον κόσμο», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αγία Έδρα απολαμβάνουν μια πολύ στενή συνεργασία, ιδίως σε τομείς όπως η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. η κλιματική αλλαγή. Και μαζί αναζητούμε ειρηνικές λύσεις σε διάφορες κρίσεις σε όλο τον κόσμο», είπε.

Η πρωινή επίσκεψη του Blinken στην Πόλη του Βατικανού περιελάμβανε μια συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού, Καρδινάλιο Pietro Parolin και τον Αρχιεπίσκοπο Paul Gallagher, Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων, καθώς και μια επίσκεψη στην Καπέλα Σιξτίνα.

«Η πνευματική ατμόσφαιρα, η θεϊκή τέχνη και η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική μας άφησαν άφωνους. Πραγματικά εκπληκτικό », έγραψε ο Μπλίνκεν σε μια ανάρτηση στο Twitter μετά τη συνάντηση.

Σε αναμμένα κάρβουνα οι Ρώσοι

Την ίδια στιγμή οι Ρώσοι που είναι σε ανοιχτή διένεξη τόσο με το Φανάρι ως Πατριαρχείο Μόσχας, όσο και με την Ουάσινγκτον ως Κρεμλίνο, έχουν φαίνεται “ψύλλους στα αυτιά” για αυτό και το Νο2 του ρωσικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων δήλωσε πως "Δεν θα εκπλαγούμε αν ο Βαρθολομαίος αποφασίσει από μόνος του ένωση με τους Καθολικούς".




ΠΗΓΗ : pentapostagma.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου