Εδώ και αρκετές ημέρες, στο Βελιγράδι, η πολιτική και τα μέσα ενημέρωσης δέχονται μεγάλη πίεση, μετά από ενδείξεις ότι η Αθήνα έχει ετοιμαστεί να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο καθώς οι ΗΠΑ και η Γερμανία το ζήτησαν επιτακτικά, γράφει η αλβανική Lajm.
Η σερβική «Νόβοστι» δηλώνει ότι «Αν και το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες ότι δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο, είναι, ωστόσο, γεγονός ότι προσπαθούν, όπως λένε, να εμβαθύνουν τη διμερή συνεργασία με την Πρίστινα», σύμφωνα με το echedoros.
Ο πρώην Σέρβος διπλωμάτης Ζόραν Μιλιβόγιεβιτς είπε στο «Νόβοστι» ότι η Αθήνα δέχεται πιέσεις από τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της οικονομικής κρίσης.
«Οι κινήσεις της Ελλάδας γύρω από το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι καλές ειδήσεις και εγείρουν το ζήτημα της πραγματικής θέσης της Αθήνας, όταν μια πιθανή αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου αναμένεται από στιγμή σε στιγμή», δήλωσε ο Σέρβος διπλωμάτης.
Η Ελλάδα είναι ο πιο αδύναμος κρίκος
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα είναι ο πιο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα χωρών της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο. Οι Σέρβοι δεν πιστεύουν πλέον στον παλιό Ορθόδοξο σύμμαχο των Βαλκανίων, καθώς γνωρίζουν ότι η Αθήνα είναι ήδη δορυφόρος του Βερολίνου.
Το Βελιγράδι έχει περισσότερες ελπίδες στην Ισπανία και τη Ρουμανία από ό, τι στην Ελλάδα, η οποία ακόμη και κατά την εποχή του Μιλόσεβιτς έχει χαρακτηριστεί ως «αδερφή της Σερβίας».
«Η Ισπανία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Κύπρος, σε αντίθεση με την Ελλάδα, έχουν συγκεκριμένους λόγους να τηρούν αρχές που είναι αρκετά ισχυρές ώστε να μην οδηγήσουν στην αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου. Εάν η Αθήνα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, θα περιπλέξει τη θέση όλων των άλλων χωρών που δεν θέλουν να το κάνουν.
«Οι φήμες ότι η ελληνική αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου είναι μέρος του πακέτου επίλυσης των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα έχουν κυκλοφορήσει εδώ και καιρό και το ελληνικό «Ναι» θεωρείται από τα σερβικά μέσα ενημέρωσης ως μέσο για να μαλακώσει την Πρίστινα να αποσυρθεί από την αυτονομία του βόρειου Κοσσυφοπεδίου».
Ο πρώην Πρέσβης της Σερβίας στο Βερολίνο και τον ΟΑΣΕ, Μίλοβαν Μποζίνοβιτς, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει πολλούς λόγους να οικοδομήσει καλές σχέσεις με την Αλβανία και τους Αλβανούς, υπενθυμίζοντας ότι πολλοί Αλβανοί ζουν στην Ελλάδα, όπως και πολλοί Έλληνες ζουν στην Αλβανία:
«Είναι βέβαιο ότι η πίεση ασκείται τόσο μέσω του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ, επειδή η ελληνική στάση απέναντι στο Κοσσυφοπέδιο είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσει η Αθήνα.
Τουρκικό εργοστάσιο κατασκευής "Bayraktar"στο Κοσσυφοπέδιο και στρατιωτική βάση-Μεγάλη Αλβανία το σχέδιο Ερντογάν
Αλλά δεν πιστεύω να το κάνει με έναν τόσο αγενή και αφελές τρόπο. Η Αθήνα θα πρέπει πιθανώς να μετρήσει τρεις φορές προτού λάβει απόφαση για το Κοσσυφοπέδιο».
Ανησυχία στη Μόσχα
Αυτή η κατάσταση προκάλεσε επίσης ανησυχία στη Μόσχα, όπου ο Ρώσος πρέσβης στο Βελιγράδι, Αλεξάνταρ Μποκάν-Χαρτσένκο, πήγε επειγόντως στον Βούτσιτς και ανακοίνωσε ότι η πίεση που ασκούν στην Αθήνα θα πρέπει να προετοιμάσει τη Σερβία για περαιτέρω απαιτήσεις για το βόρειο Κοσσυφοπέδιο.
Εν τω μεταξύ, τα σερβικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι το παιχνίδι που ξεκίνησαν από τους Μακρόν και Μέρκελ φαίνεται πολύ σοβαρό και θα υποστηριχθεί άμεσα από τις ΗΠΑ.
«Μου φαίνεται απολύτως πειστικό και κατασκευασμένο ότι η ελληνική αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να είναι ένα νόμισμα για να κερδίσει τους Αλβανούς να δώσουν αυτονομία στα βόρεια του Κοσσυφοπεδίου. Αυτά δεν είναι σε άμεση αναλογία μεταξύ τους. Η παγκόσμια πολιτική δεν εξελίσσεται με τέτοιο τρόπο και όλες οι ιστορίες δημιουργούν την εντύπωση ότι στην πραγματικότητα ισχυροί διεθνείς παράγοντες δεν έχουν συγκεκριμένο σχέδιο για την επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο πρώην Σέρβος διπλωμάτης στη Γερμανία.
ΠΗΓΗ : pentapostagma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου