Τουρκία και Ιράν συγκεντρώνουν δυνάμεις στην περιοχή της Αν Μεσογείου εναντίον Ισραήλ και Ελλάδας. Επίσημη πρόσκληση απηύθυνε ο Αρχηγός της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Άγκυρα για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Γάζα.
Χαμάς: Ευχαριστώ το Ιράν για την βοήθεια
Πριν απευθύνει την πρόσκληση για οριοθέτηση ΑΟΖ Γάζας και Τουρκίας, ο Αρχηγός της Χαμάς φρόντισε να ευχαριστήσει δημόσια το Ιράν για την ενίσχυση και την βοήθεια που προσέφερε στις ένοπλες δυνάμεις της οργάνωσης.
Έπειτα η πρόσκληση που απεύθυνε η Χαμάς στην Τουρκία δείχνει πως στην πράξη υπάρχει αμυντικό σύμφωνο Σουνιτών-Σιιτών (Τουρκίας-Ιράν) εναντίον του Ισραήλ και της Ελλάδας.
Σημειώνεται πως η τουρκική εξαγγελία για μεγάλη αεροπορική και ναυτική βάση στα Κατεχόμενα θα εξυπηρετήσει αυτόν ακριβώς το σκοπό:
Υποστήριξη σε επιχειρήσεις τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στα περίχωρα του Ισραήλ. Συνεπώς πρόκειται για πρόβλημα ασφαλείας που Αθήνα και Ιερουσαλήμ πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού.
Διάφοροι ισραηλινοί αναλυτές προβλέπουν ήδη ευθεία σύγκρουση Τουρκίας-Ισραήλ που θα κλιμακωθεί με ορίζοντα το 2030. Η σύγκρουση θα ξεκινήσει από την Γάζα όπως αναφέρουν.
Χαμάς: “Ναι στην οριοθέτηση ΑΟΖ Γάζας-Τουρκίας”
Υπέρ της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Γάζας και της Τουρκίας, τάσσεται ο ηγέτης της «Χαμάς», η οποία έχει τον έλεγχο της Λωρίδας, Ισμαήλ Χανίγιε, σε συνέντευξή του στο τουρκικό ΜΜΕ, Habertürk.
Ο Χανίγιε, στη συνέντευξή του:
“Πολλοί μας εξέφρασαν την υποστήριξη τους. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους. Το περιμέναμε καθώς ο τουρκικός λαός έχει μεγάλη αγάπη για την Παλαιστίνη και την Ιερουσαλήμ.
Δεν ξεχνάμε το “Μαβί Μαρμαρά” και τους νεκρούς του. Θέλω να ευχαριστήσω τα αδέρφια μας τους Τούρκους για την υποστήριξη τους.
Θα επισκεφτώ την Κωνσταντινούπολη και θα έχω συζητήσεις με τον Ερντογάν πάνω στον σχεδιασμό μιας μελλοντικής πολιτικής.
Δεν έχει κανείς κανένα δικαίωμα να αμφισβητήσει τα δικαιώματα της Τουρκίας βάσει του διεθνούς δικαίου.
Η συζήτηση της γεωστρατηγικής, γεωπολιτικής και των δικαιωμάτων κατ’ αυτόν τον τρόπο έχει λάβει γελοία διάσταση».
Το κράτος της Παλαιστίνης έχει σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο, η Παλαιστίνη έχει τα ίδια δικαιώματα για την ίδια περιοχή.
«Κάθε βήμα που κάνει το κράτος της Παλαιστίνης μαζί με την Τουρκία είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών.
Η ακτή της Παλαιστίνης μας έχει πολύ σημαντική -στρατηγική- σημασία.
Ως πηγή φυσικού αερίου, επίσης, οι παλαιστινιακές υπεράκτιες ακτές έχουν επίσης πολύ σημαντική θέση.
Από αυτή την άποψη, οι διμερείς συνομιλίες για τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων θα οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα.
Στο θέμα αναφέρθηκε και η τουρκική αγγλόφωνη εφημερίδα, Daily Sabah, η οποία παρέθεσε και δηλώσεις του Τούρκου αντιναυάρχου ε.α., Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος φέρεται ως ένας εκ των εγκεφάλων του σχεδίου «Γαλάζιας πατρίδας».
Ο Γιαϊτζί είπε ότι «με μια τέτοια συμφωνία, ο παλαιστινιακός λαός θα αποκτήσει τον έλεγχο μιας θαλάσσιας ζώνης 10.200 χλμ2, η οποία θα τους ανοίξει το δρόμο να αξιοποιήσουν όλους τους θαλάσσιους πόρους».
Ταυτόχρονα σημείωσε ότι η συμφωνία αυτή θα επέτρεπε στην Τουρκία να επεκτείνει τη ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας της στη Μεσόγειο, «διαλύοντας τα σχέδια της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής Διοίκησης (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία) στην περιοχή».
ΠΗΓΗ : warnews247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου