«Οι άτυπες συνομιλίες αυτής της εβδομάδας για τη διευθέτηση του Κυπριακού ολοκληρώθηκαν. Δεν υπάρχει ακόμα κοινό έδαφος για να προχωρήσουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις, αλλά καλωσορίζουμε τη δέσμευση όλων των πλευρών να συναντηθούν εκ νέου στο εγγύς μέλλον» έγραψε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ σε ανάρτησή του στο Twitter μετά το πέρας της Πενταμερούς στη Γενεύη ή αν θα το περιγράφαμε καλύτερα το χρονικό ενός προδιαγεγραμμένου ναυαγίου καθώς Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι ήταν αποφασισμένοι ή δύο κράτη ή τίποτα.
Επίσης, ο Ντομινίκ Ράαμπ τονίζει πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εργάζεται με όλα τα μέρη για την επιδίωξη μια δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ πιστεύει ότι μια αναβολή θα ξαναθέσει το ζήτημα σε μια πιο ώριμη βάση αλλά πλέον η Τουρκία και με τα όσα δηλώνει βαδίζει πλέον στο επόμενο στάδιο μετά την κατοχή του 1974 και είναι ο "αγώνας τους για αναγνώριση" βάζοντας πλέον κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να το πετύχουν.
Ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 12:30 οι εργασίες της Άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό στη Γενεύη, με τον ΓΓ του ΟΗΕ να ανακοινώνει σύγκληση νέας Διάσκεψης εντός του επόμενου τριμήνου.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε ότι ήταν μια δύσκολη διαδικασία καθώς δεν υπάρχει κοινό έδαφος ανάμεσα στις δύο πλευρές αλλά υπογράμμισε ότι είναι πρόθυμος να συνεχίσει τις προσπάθειες συγκαλώντας νέα Διάσκεψη «εντός του επόμενου τριμήνου».
«Η ατζέντα μου είναι πολύ απλή, να προσπαθήσω για την ασφάλεια και την ευμάρεια των Κυπρίων, των Ε/κ και των Τ/κ. Τους αξίζει να ζουν σε ειρήνη και ευμάρεια, μαζί», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η συνάντηση τόσο με την ελληνοκυπριακή πλευρά, όσο και με την τουρκοκυπριακή δεν ήταν εύκολη και επανέλαβε ότι δεν έχει βρεθεί αρκετό κοινό έδαφος έτσι ώστε να μπορέσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων να επανεκκινήσει.
«Δεν έχουμε βρει ακόμα κοινό έδαφος για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για λύση, αλλά δεν τα παρατώ. Η δική μου εντολή είναι σαφής. Να παλέψω για την ασφάλεια και την ευημερία των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων που αξίζουν να ζήσουν μαζί. Έτσι συμφωνήσαμε ότι θα γίνει στο μέλλον ακόμη μία συνάντηση των 5+1 με την προοπτική να εξασφαλίσουμε κοινό έδαφος για συνομιλίες. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι μπορούμε για να προχωρήσει αυτή την προσπάθεια και να εξασφαλίσουμε θετικά αποτελέσματα» δήλωσε ο κ. Γκουτέρες.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εμφανίστηκε ενοχλημένος για την διαρροή στα ε/κ ΜΜΕ της πρότασης και των θέσεων της τ/κ θέσεων λέγοντας ότι «αυτό είναι κάτι που τους ταιριάζει, δείχνει ότι δεν άλλαξαν».
Τσαβούσογλου και Τατάρ απέρριψαν ως «μη σοβαρή» την πρόταση – ΜΟΕ του Προέδρου Αναστασιάδη που αφορά την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και το λιμάνι της Αμμχώστου.
«Η ΕΕ έκανε λάθος με την ένταξη των Ε/κ»
Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι σήμερα το πρωί, μαζί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Τουρκίας για τα όσα έγιναν χθες και αυτός του εξέφρασε την ικανοποίησή του.
«Πλέον ως τ/κ πλευρά, για να μπορέσει να επιτευχθεί μια συμφωνία στο τραπέζι, πρέπει να μας αναγνωρισθεί η κυριαρχική μας ισότητα και το ίσο διεθνές στάτους μας» είπε ο κ. Τατάρ.
Επανέλαβε την θέση του ότι η ΕΕ έκανε λάθος με την ένταξη των Ε/κ, μίλησε για το ψήφισμα 186 του 1964 και όλα αυτά, όπως είπε, χρησιμοποιήθηκαν εναντίον των Τ/κ, αλλάζοντας τις ισορροπίες. «Για ν’ αλλάξουμε το ότι χρησιμοποιούνται εναντίον μας, πρέπει πλέον να αλλάξουμε τους όρους αυτού του παιχνιδιού. Εάν δεν αλλάξουν αυτοί οι κανόνες δεν θα μπορέσει ποτέ να υπάρξει μια δίκαιη και ισορροπημένη λύση», πρόσθεσε.
Μίλησε για σημαντική στήριξη από τον Τούρκο ΥΠΕΞ, ο οποίος μοιράστηκε μαζί του την εμπειρία του στο Κραν Μοντάνα.
Η τουρκική υπονόμευση
Υπενθυμίζεται ότι, στη χθεσινή μέρα η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε έγγραφο έξι σημείων στο οποίο ανέλυσε τις θέσεις της περί κυριαρχίας ζητώντας, κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, ο Ερσίν Τατάρ σημείωνε ότι αν υπάρξει κατάληξη σε αυτό είναι έτοιμος να συζητήσει θέματα ασφάλειας, εδαφικού και σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Τα έξι σημεία που παρουσίασε ο κ. Τατάρ είναι προφανώς εκτός πλαισίου των μέχρι τώρα διαπραγματεύσεων αλλά και της εντολής που έχει ο Αντόνιο Γκουτέρες, γεγονός, μάλιστα, που φαίνεται να επεσήμανε ο ΓΓ του ΟΗΕ στις τοποθετήσεις του
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών της πενταμερούς συνόδου της Γενεύης για το Κυπριακό, τόνισε πως η ενδεχόμενη προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων από πλευράς Τουρκίας θα είναι λόγος μη συμμετοχής μου σε μελλοντικές προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών.
Σε δηλώσεις του, ο Κύπριος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε με την ίδια συνέπεια να εργαζόμαστε ώστε να βρεθεί λύση που θα επανενώνει την πατρίδα μας στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», ενώ ευχαρίστησε τον Έλληνα και τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών.
Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι η τουρκική πρόταση για λύση δύο κρατών αποτελεί παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι δεν βρέθηκε κοινό έδαφος λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής πλευράς.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέγνωσε 13σέλιδη δήλωση, η οποία δεν κατατέθηκε γραπτώς, και στην οποία αναφέρθηκε στο πλαίσιο λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, ως ιστορικό συμβιβασμό στο Κυπριακό.
Εκανε επίσης εκτενείς αναφορές στις εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης όπως την εκ περιτροπής προεδρία, καθώς, όπως είπε, οφείλεται στην επιμονή της τουρκοκυπριακής πλευράς για θετική ψήφο σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένου και του υπουργικού.
Ξεκαθάρισε ότι δεν αρνήθηκε να υπάρχει τέτοια διάταξη σε θέματα που θα αφορούσαν αποφάσεις που επηρεάζουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Επίσης, έθεσε στο τραπέζι τη δυνατότητα συζήτησης αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, εφόσον ξεκινήσει η διαπραγμάτευση. Πρόσθεσε πως υπάρχουν πρόσθετες διασφαλίσεις και για τις δύο κοινότητες, όπως αυτές που καταγράφονται στο non-paper του πρώην ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά.
Οπως είπε, τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν βάσει των μέχρι στιγμής συγκλίσεων και του πλαισίου Γκουτέρες. Τόνισε μάλιστα ότι οι προτάσεις της Λευκωσίας, όπως είχαν υποβληθεί στις 5 και 6 Ιουλίου, παραμένουν σε ισχύ υπό την αίρεση άλλων παραχωρήσεων.
ΠΗΓΗ : pronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου